Gammel bakke med Mølby motiv


Fotografi af bakken.

Det er med interesse jeg følger med i livet i og omkring Mølby, på Landsbyforeningens hjemmeside.

Måske kunne jeg få lidt hjælp til at løse et spørgsmål.

For et par år siden faldt jeg over en lille bakke (26 x 18) hos en antikvitetshandler.
Den måtte jeg naturligvis købe, da der er motiv fra Mølby indlagt.
Det jeg efterlyser er, hvor gammel bakken er, ud fra motivet at dømme er den af ældre dato.
Jeg er i tvivl om foto og bakke er af samme år ?

Ved købet fik jeg oplyst, at bakken er ca. 100 år gammel.

Med venlig hilsen
Kirsten f. Lorentzen "Tovskovlund"
Haderslev

Kender du svaret så send en mail til kc-rasputin@get2net.dk
Husk også at sende en kopi til redaktøren egw@ncc.dk


9. januar 2005

Svar fra Heine Hilbrecht
Jeg synes at kunne erindre, at Thea Schwees mor (fru Madsen) havde en lignende serveringsbakke, men ikke med Mølby-motiv på. Fotoet er taget omkring 1900 måske et par år før, idet man lige skal bemærke, at købmandsbutikken er før tilbygningen over mod kroen. I dag har den to indgangspartier - en butiksindgang og en indgang til privaten. På fotoet er der kun en indgang.
Broen ved Tovskov Mølle er bygget i tysk tid (1864-1920). Den kejserlige mindesten er desværre fjernet lige efter genforeningen.
Kan man på købmandsbutikkens facade tyde skriften - idet jeg synes at kunne læse mig til M. eller W. Kock. Mig bekendt var der en Marius (Meisse) Kock fra Mølby, men han var jo af yngre dato og emigrerede til Belgien lige efter krigen (1945).
Butikken var måske i hans families eje, før købmand Autzen overtog den. Det er bare ærgerligt, at man ikke fik noteret de utallige fortællinger og historier, som min fars plejeforældre ( Christine og Heinrich Adolf Wulff) fortalte os om, da vi snakkede om gamle dage. Noget andet der kunne være interessant at få yderligere belyst, er de mange personer, som kom til egnen under tysk tid (1864-1920). Jeg kan da nævne følgende familier; Johannes Schwee, familie Trapp, familie Hermann Korn Stursbøl, famile Ropitz - jeg ved ikke om det er stavet korrekt?
Og ikke at glemme min egen far der er født i Berlin og kom til Mølby via Flensborg i 1916. Ja, det var lidt historie, men spændende er det jo.

Svar fra Søren Juhl Hansen
Det var ret almindeligt med sådanne bakker på den tid - altså med et foto under glas. Der er fortsat en hel del i omløb, og jeg har for ikke så lang tiden set en bakke hos en bekendt. Jeg har også set bakker med motiver fra andre steder end Mølby.
Bakke og motiv er formentlig fra samme tid og ca. 100 år gammel passer ganske godt.

18. januar 2005.Det foregår helt tydeligt ud for købmandsbutikken i Mølby.