Susan klør delfiner
på ryggen


NewZealandJonah.jpg (16842 bytes)
Den store delfinhan Jonah
er lidt af en bisse...

New Zealand, 22. februar 2003.
Susan Lusseau fortæller
Ovenstående billede er fra Doubtful Sound i Fiordland på vestkysten af Syd-øen. Det er der David og jeg har arbejdet de sidste 3 år. David har studeret delfin-adfærd og har også kigget på, hvor stor en effekt turismen har på delfinerne. De er jo noget af en turistattraktion.

Mit arbejde består i at finde ud af, hvad de lever af. Og det kan godt være besværligt, for man kan jo ikke lige hoppe i vandet for at tjekke. For det første er det som regel rimeligt koldt, og for det andet er fjorden 100-400m dyb de fleste steder.
Så jeg har måttet være snu. Jeg benytter mig af princippet "du bli'r hvad du spiser" og sammenligner forskellige kemiske bestanddele af fiskene i området med delfinerne.
På den måde kan man finde ud af, hvilke fisk delfinerne har spist, da føden jo bliver brugt som brændstof i kroppen og til at "bygge" muskler, skind o.s.v.
Det største problem var at få fat på vævsprøver fra delfinerne til sammenligningen, men vi har nu fundet ud af at skrubbe små stykker skind af ryggen på dem, når de kommer tæt på båden. Det ser de ikke ud til at have noget imod, det er vel lidt som at blive kløet på ryggen!
Delfinen på billedet er en af vores store hanner. Vi kalder ham Jonah efter en af New Zealands berømte rugby-spillere, da han er kæmpestor (omkring 4,5 meter lang) og lidt af en bisse.

NewZealandSusanFamily.jpg (33145 bytes)
Lidt Danmark på New Zealand.
Karina, Danni, David og Susan.

Min bror Danni og hans kæreste Karina var på besøg hernede sidste år. Og da vi så denne gade måtte vi lige stille op til fotografering!

David og jeg har begge fået job i Skotland, og skal fortsætte med meget af det samme, som vi laver hernede. Der er en population af delfiner oppe i Moray Firth ved Inverness, som vi skal arbejde med.
Vi forlader New Zealand i midten af april, og skal så lige en uge til USA på vejen for at besøge nogle af Davids venner i Washington.

Som jeg også skrev i gæstebogen, så synes jeg at du gør et kanon godt stykke arbejde med hjemmesiden. Jeg nyder at kunne logge på og se, hvad der rører sig derhjemme. Det er dejligt at se, at der er gang i det lille samfund med masser af aktiviteter og engagement fra både lokale og tilflyttere.
---------------------------------------------
Susan's email adresse kan ses under fraflyttere.

Tilbage til forside