Beboerne i Ørsted by


Handelsmand Aksel Jakobsen fortalte om beboerne
i Ørsted by fra århundredeskiftet og op til i dag.
Foredragene optages på bånd, for at blive bevaret for eftertiden.
 

Oksenvad, 18. april 2005.
I rækken af skildringer om lokalområdet var tidligere handelsmand Aksel Jakobsen gæst hos Lokalhistorisk Forening For Oksenvad og Omegn ved årets generalforsamling. For to år siden fortalte Anton Jessen om beboerne på Ørsted Mark. Denne aften var beboerne fra Ørsted by i fokus.


Baggrunden
Aksel Jakobsen er født i Ørsted som søn af Karen og Lauritz Jakobsen, der var krovært, stationsforstander og købmand på banegården i Ørsted. Torsdag den 21. april fylder han 77 år, han har boet alle årene i Ørsted, er gift med Helga og har 5 voksne børn.

Alle husene i Ørsted by
Aksel fortalt om hvert enkelt hus i Ørsted by. Hvem der havde boet i husene gennem tiden, og hvem der boede der nu.
Desuden om de mange sjove begivenheder og anekdoter, han havde været vidne til.



1. og 2. klasse i Ørsted skole 1936/1937. Døren bagerst går
ind til lærer Hansens privatbolig. Eleverne:
Bothilde Bruhn, Cecilie Iversen
Christian Haulrich, Niels Beck
Peter Petersen,
Aksel Jakobsen, Søren Carstens
Ruth Bløcher, Mathilde Have (begge med hånden i vejret).

En hel landsby
Før i tiden var der stor aktivitet i landsbyen, da de mange gårde gav beskæftigelse til en familie, karle og tjenestepiger. Der var lokale håndværkere: smeden, mølleren, snedkeren, købmændene, bageren, skrædderen, skomageren, mejeriet, elværket og flere andre.

Drillerierne
Som unge var det en udsøgt fornøjelse at drille den gamle smed. Men når først han fik fat i de unge mennesker en nytårs aften, så blev de lukket inde i smedjen, og risikerede at sidder der til den lyse morgen. En dag havde Aksel og hans kammerater dog spændt en ståltråd ud ca. 20 cm over gulvet, og da smeden kom farende for at fange lømlerne, ja så fik han sig en rigtig lufttur.

Dødsulykke i byen
Smedens bror, snedker Jens Peter Christiansen, omkom ved en tragisk ulykke i byen. Han ville hage sig fast i siden på en bil, men kom ind under den, og døde af sine kvæstelser få dage derefter. Forretningen blev derefter solgt til Valdemar Beyerholm.
Peter Thielsen var sognefoged på den tid, og han havde bl.a. ansvaret for at føre bog over de døde i sognet. Da han besøgte sin meget syge nabo Bertel Lydiksen, vurderede han, at hans dage var talte og førte ham derefter på listen over døde.
Det kom dog ikke til at gå helt så hurtigt, ja faktisk døde der en anden person før Bertel Lydiksen, så det var ikke så godt.
Og sådan fulgte en række andre, små historier om beboerne i Ørsted by.


Gamle billeder fra Ørsted er på vandring.
Senere vil flere af dem blive bragt her på siden.
Bl.a. et af Aksel som mælkekusk foran Lerte mejeri.


Der var naturligt nok en god repræsentation af
nuværende og tidligere Ørsted borgere til stede.

Tilbage til forside