Købmændene Kock


Randi Bruvik-Hansen, født Kock, fortalte om tiden
som feriebarn i Mølby, og om Kock familiens
tid som købmænd i Mølby.

Oksenvad, 21. marts 2005.
Randi Bruvik-Hansen fra Haderslev var inviteret af Lokalhistorisk Forening For Oksenvad og Omegn, og hun havde haft god tid til at forberede sig på sin fortælling om Kock familiens tid som købmænd i Mølby.
Ikke mindst i kraft af sin fars fortegnelse og tykke bøger om egnen, sin familie og om sit eget liv.
Hun fortalte, at der ikke er noget slægtskab mellem smedefamilien Kock, Kock på Oksenvad gård og købmandsfamilien Kock.

Starten
Det hele startede, da møbelsnedkeren Nis Kock (1836-1897) fandt ud af, at han hellere ville være købmand. Han undersøger flere muligheder, før han i 1869 kommer til Mølby. Her finder han den helt rigtige butik midt i byen.
Det bliver hurtigt en blomstrende forretning, og ungkarlen Nis Kock ansætter sin 15-årige brorsøn Marcus Kock (1859-1950) fra Holstebro som lærling.

Nevøen bliver enearving
Marcus får lovning på, at han skal være enearving, og i 1892 overtager Marcus forretningen. Forretningen forhandler efterhånden stort set alt: porcelæn, kjolestoffer, køkkengrej, fejekoste, træsko og kul. Samt brændevin, rom, sirup, oste og vin.
Senere bliver der bygget et bageri til forretningen, og østrigeren Feidenhansl, der er kommet til egnen på valsen, bliver ansat som bager.



Randi Bruvik-Hansens bedstefar Marcus Kock's
bageri og købmandsbutik i Mølby.

Lange arbejdsdage
Forretningen har åbent fra 6 morgen til 21 aften, og derefter skal der laves regnskab, klargøres til næste dag og meget andet.
Marcus Kock gifter sig med Lucie Krogh fra det der i dag er kendt som Süberkrübs ejendom. Og de får sønnerne Nis Kock (1894) og Marius Kock, Randi's far.

Æ Kleinbahn
Da tyskerne anlægger jernbanen "Æ Kleinbahn" i 1904 bliver det pludseligt meget nemmere at få varer frem til både Tovskov Mølle og købmandsforretningen. Der anlægges også et sidespor til begge forretninger.
På et tidspunkt kommer der 25 polakker til Oksenvad for at grave mergel, og de får hver uge leveret varer, som fragtes med hestevogn, trukket af "Rosa".

En velanskrevet borger
Marcus Kock blev desuden filialbestyrer for Mølby afdelingen af Jels Bank indtil sit 89. år, og han var også kommuneforstander.
Marcus drev købmandsforretningen indtil 1920, hvor Karl Autzen tog over.

Den flotte krohave
Randi Bruvik-Hansen havde en skøn tid som barn og ung, når hun var på besøg hos bedsteforældrene. Og hun husker den flotte krohave, der blev anvendt til søndagsture - og ja til stævnemøder for unge mennesker.


Et par og tredive personer havde valgt at bruge
mandag aften på historiske fortællinger fra
de to købmænd Kock's tid.

Tilbage til forside